Рятувальники нагадують канівцям про небезпеку спалювання сухостою та відповідальність за нанесену довкіллю шкоду


Повернутись

З настанням першого весняного тепла особливої актуальності набуває проблема боротьби з пожежами, які спричиняють прибічники випалювання залишків сухої рослинності та безвідповідальні відпочивальники.

Навіть в умовах воєнного часу люди продовжують своїми діями шкодити довкіллю та відволікати рятувальників, частина яких замість ліквідації наслідків воєнних дій і порятунку людей вимушена виїжджати на виклики про загоряння чагарників.

Відтак, рятувальники нагадують громадянам про заборону спалювання сухої рослинності, а також про адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення вимог законодавства. Адже внаслідок пожеж, вогнем знищується не лише суха рослинність та її залишки, але й насіння і коріння живих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів. І навіть невеликий сірник чи викинутий недопалок може призвести до масштабної пожежі.

«Будьте свідомими людьми і справжніми патріотами України. Пам'ятайте, що спалювання сухої рослинності під час військового стану прирівнюється до диверсії. Тому наша відповідь на такі дії громадян буде категоричною. В межах чинного законодавства», − йдеться у повідомленні надзвичайників.

Так, відповідно до вимог ст. 77 та 77-1 КУпАП посилено відповідальності за спалювання сухої трави, поживних залишків, луків, пасовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах та поза їх межами.

Такі правопорушення тягнуть за собою накладення штрафу:

 на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3060 грн до 6120 грн);

 на посадових осіб − від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 15300 грн до 21420 грн).

Зауважимо, 3 березня 2022 року Верховна Рада внесла зміни до кримінального кодексу, посиливши відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. Зокрема це стосується паліїв сухої трави. Відповідальність за злочини, передбачені ст.113 «Диверсія», караються від 15 років до довічного ув'язнення.

Відтак, надзвичайними закликають дотримуватись простих правил:

не спалюйте рослинні залишки на прибудинкових ділянках, сільськогосподарських угіддях, полях та інших територіях;

не розпалюйте багаття у лісі та лісопосадках;

не кидайте непогашені сірники та недопалки на землю чи узбіччя доріг;

не дозволяйте дітям бавитись із сірниками;

повідомляйте про паліїв правоохоронні органи (Службу порятунку 101, поліцію 102).

 

 

  Друк статті