Представники Канівської громади взяли участь у регіональному форумі «Реформа шкільного харчування»
Повернутись
Цікаве на цю тему:
- «ЗА» одноголосно виконавчий комітет прийняв рішення щодо оптимізації мережі загальноосвітніх закладів Канева
- Як це було…Табір «Мрія»
- Червону ручку заборонять, музику декомунізують - шкільна реформа
- Професійна освіта для дітей з особливими потребами
- Акція "В школу з радістю"
- Шукаємо міського координатора м. Канів у освітній проект Відкривай Україну
- Всеукраїнський профілактичний захід «Урок»
- Нещодавно канівські учні побували на Чигиринщині
- Гра - випробування "КОТИГОРОШКО" пройшла в школі №6
У п’ятницю, 13 серпня ц.р., заступник Канівського міського голови Тетяна Жівотова спільно з начальником відділу освіти Надією Голдою взяли участь у першому регіональному форумі «Реформа шкільного харчування», який відбувся у місті Буча за ініціативи Першої леді України Олени Зеленської у співпраці з Міністерством освіти і науки, Міністерством охорони здоров’я, Міністерством економіки, Міністерством розвитку громад та територій, Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів, державного підприємства «ПРОЗОРРО» та за підтримки громадської організації «Національна асоціація громадського харчування».
– Саме від нашої з вами взаємодії та порозуміння залежатиме подальша успішність реалізації реформи шкільного харчування. Нові норми та нове меню можуть спочатку сприйматися неоднозначно, але я вірю в успіх командної роботи. Сьогодні учасники форуму почули детальну інформацію з питань, які їх найбільше хвилювали, та, впевнена, отримали зрозумілі відповіді, – наголосила Перша леді України Олена Зеленська.
З тлумаченнями про нові норми меню, «гнучкий» перехідний період в реформуванні, технологічні карти, розширення асортименту їжі, відзначенням, що кухар – основний реалізатор реформи, нові технології приготування звернулися державний експерт директорату громадського харчування, Тетяна Скапа. Засновник соціального проєкту «Нове шкільне харчування» Євген Клопотенко розповів про розроблене оновлене меню для закладів освіти та особливості оновлених страв.
Також у ході форуму було розглянуто питання новітніх стандартів громадського харчування, якісного і проєктного підхіду до публічних закупівель.
– З 1 вересня ц.р. всі повинні бути активно включені в процес цієї реформи. Повернення назад не буде! Це здоров’я наших дітей! Здоров’я нашої нації, – підкреслив Міністр освіти та науки Сергій Шкарлет.
Він також наголосив, що дотримання санітарних норм та регламенту у шкільних їдальнях посилено контролюватиметься з 1 вересня 2022 року.
Як повідомляє начальник відділу освіти виконавчого комітету Канівської міської ради Надія Голда, у Канівській ЗОШ №3 на сьогодні встановлено нове обладнання для харчоблоку. Для Канівської ЗОШ №4 таке обладнання теж було придбано. Його встановлення планують завершити до 1 вересня ц.р. Тож працівники їдалень двох канівських шкіл вже цього року зможуть оцінити переваги нового обладнання, загальна вартість якого складає 582,3 тис. грн.
Крім теоретичної частини на форумі пройшов майстерклас з приготування страв шкільного меню. Його учасники за 45 хвилин приготували сім страв шкільного харчування на 600 осіб.
Зокрема, рибні котлети, плов із куркою, італійський суп із сезонних овочів – мінестроне. Також салат із капусти, салат із моркви та яблук. десерт – запіканка.
Так, вже з цього навчального року в українських школах введуть нове меню зі 160 страв, в розробці яких брав участь відомий український кулінар Євген Клопотенко.
Зазвичай їжу готують зранку на цілий день. Але за новою нормою, кухарі починатимуть приготування перед кожним приходом дітей до їдальні, зазначили на форумі.
Слід додати, окрім меню під час заходу, обговорили й технічне забезпечення шкільних кухонь та наголосили: нове меню не є обов’язковим. Кухарі можуть запропонувати свій перелік страв, але щоб готувати їх школярам, меню повинна затвердити регіональна Держпродспоживслужба.