Проблеми фінансово-економічного виховання дошкільнят обговорювали освітяни на обласному семінарі, що пройшов у Каневі


Повернутись

У середу, 17 травня ц.р., у Канівському дошкільному закладі «Теремок» відбувся обласний семінар спеціалістів з питань дошкільної освіти: завідувачів, методистів та координаторів проекту на тему: «Актуальність проблеми фінансово-економічного виховання в сучасному світі».

У заході взяли участь головний спеціаліст управління освіти і науки Черкаської ОДА Тетяна Фесенко, спеціаліст управління Ольга Шиш, завідувач лабораторії дошкільного виховання КНЗ Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради Алла Сіренко, представники міського відділу освіти, а також освітяни із міст Черкаси, Золотоноша, Сміла, Умань, Канівського, Черкаського, Корсунь-Шевченківського і Лисянського районів.

Канівський дитсадок №6 «Теремок» є базовим дошкільним закладом міста по впровадженню програми соціальної та фінансової освіти дітей дошкільного віку «Афлатот». Це освітня програма для дітей віком 3-7 років, яка формує у дошкільнят початкові знання соціальної та фінансової грамотності. Вона пройшла апробацію у сфері дошкільної освіти і довела свою ефективність.

У Канівському дошкільному закладі програма «Афлатот» впроваджується з вересня 2016 року. Інноваційний процес здійснювався поетапно: була організована робота творчої групи по впровадженню програми, з педагогами проводились навчання щодо ознайомлення та освоєння змісту програми, моделювання методів, прийомів роботи. До впровадження програми були задіяні і батьки.

Так, 17 квітня ц.р. пройшло свято-розвага «З Днем народження, Афлатунчику!». В пригоді пізнання нового, невідомого для малюків став мультиплікаційний персонаж, веселий і допитливий вогник, який супроводжує дітей на кожному занятті – Афлатунчик. Він прилетів з космосу на Землю, щоб подружитися з дітьми і розповісти їм про їхні права та обов’язки, а також про те, як правильно поводитися з грошима.

В ході семінару головний спеціаліст управління освіти і науки, модератор семінару Тетяна Фесенко акцентувала увагу учасників заходу на розвитку професійної компетентності педагогів, нових ефективних способах взаємодії з дітьми та батьками, запропонувала кращі педагогічні підходи щодо впровадження програми.

Натомість начальник міського відділу освіти Надія Голда поділилася досвідом роботи дошкільних закладів міста та перспективами їх розвитку.

Педагоги дошкільного закладу презентували свій практичний доробок за рік по упровадженню змісту та завдань програми. Зокрема, Наталія Сущенко провела сюжетно-рольову гру «Рекламне агентство» з дітьми старшого дошкільного віку. Світлана Хурса з дітьми II-ї молодшої групи провела заняття «Історія про те, як Афлатунчик витратив свої гроші», а батьки дітей із II-ї молодшої групи показали драматизацію «Курочка Ряба на новий лад».

Також була представлена виставка-презентація «Навчально-методичне забезпечення до програми «Афлатот». Практичний психолог закладу Вікторія Скорина з учасниками семінару провела ділову гру «Бізнес-план моєї мрії». Імпровізований флеш-моб «Чому навчає Афлатот» підняв настрій усім учасникам семінару.

У конференц-залі музею Т.Г.Шевченка завідувач ДНЗ «Теремок» Тамара Харченко ознайомила присутніх із презентацією «Соціально-фінансова освіта – крок у майбутнє», в якій розкрила досвід роботи дошкільного закладу. Представник батьківської громади Наталія Куценко впевнена, що ця програма повинна мати подальше втілення в роботі дитсадка і школи, тільки поєднання економічного виховання в сім’ї і дошкільного закладу може дати позитивний результат.

Учасники обласного семінару обмінялися думками щодо впровадження програми «Афлатот» та подальшої роботи над нею.

 

 

Методист з дошкільного виховання
міського методичного кабінету Вікторія Сапсай
  Друк статті