Підвищення заробітних плат педагогам можливе з 1 вересня ц.р.


Повернутись

Канівська міська рада отримала відповідь від Міністерства освіти  і науки на звернення щодо підвищення заробітної плати педагогічним працівникам дошкільних та позашкільних навчальних закладів.

Нагадаємо, відповідне звернення до Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич і Голови комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Олександра Співаковського затвердили представники депутатського корпусу Канівської міської ради в ході засідання сесії 22 лютого ц.р.

У документі, зокрема, йшлося, що Постановою Кабінету Міністрів України №22 від 11.01.2018 «Про підвищення оплати праці педагогічних працівників» передбачено підвищення посадових окладів та ставок для вчителів, директорів, заступників директорів закладів загальної середньої освіти. Однак дане підвищення заробітної плати стосується лише тих педагогічних працівників, оплата праці яких здійснюється за рахунок субвенцій з державного бюджету. В той же час педагогічні працівники дошкільних і позашкільних закладів освіти залишаються поза увагою держави, а їхня заробітна плата залежить від спроможності місцевих бюджетів, які, не зважаючи на публічні заяви високих державних посадовців, не можуть забезпечити власними доходами виконання повноважень, кількість яких збільшується з кожним роком.

У відповіді за підписом першого заступника Міністра освіти і науки України В.Ковтунця  повідомляється:

«Відповідно до статей 89 та 90 Бюджетного кодексу України видатки на дошкільну та позашкільну освіту здійснюються з бюджетів міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення, районних бюджетів, бюджетів об’єднаних територіальних громад та обласних бюджетів.

Згідно із статтею 103 (2) Бюджетного кодексу України видатки на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти, професійно-технічних та вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації в частині забезпечення здобуття повної загальної середньої освіти здійснюються за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам.

За інформацією Міністерства фінансів України реалізація зазначеної пропозиції потребуватиме додаткових коштів з державного бюджету в обсязі більше 16 млрд гривень.

Таким чином, пропозиція щодо внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 14.01.2015 №6 «Деякі питання надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам» в частині спрямування освітньої субвенції на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників дошкільних та позашкільних закладів освіти не може бути підтримана.

Постановою Кабінету Міністрів України від 11.01.2018 №22 «Про підвищення оплати праці педагогічних працівників» передбачено підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) педагогічних працівників, оплата праці яких здійснюється за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, з 1 січня 2018 року на 20 відсотків.

Пунктом 2 зазначеної постанови Міністерству освіти і науки разом з Міністерством фінансів доручено за підсумками виконання Державного бюджету України за перше півріччя 2018 р. розглянути питання щодо підвищення з 1 вересня 2018 р. оплати праці інших категорій педагогічних та науково-педагогічних працівників.

Враховуючи зазначене вище, питання щодо підвищення оплати праці інших категорій та науково-педагогічних працівників закладів освіти незалежно від їх підпорядкування можливе з 1 вересня 2018 р. за підсумками виконання Державного бюджету України та за умови наявності не інфляційних джерел покриття додаткових видатків державного бюджету».

  Друк статті