Депутати Канівської міської ради слухали про здобутки та проблеми освітян (ВІДЕО)


Повернутись

Питання освіти завжди викликають жваві обговорення на засіданнях сесій міської ради чи депутатських комісіях. Це зумовлюється тим, що саме на потреби навчальних закладів йде чи не половина всього річного бюджету міста. У зв’язку з цим педагоги ініціювали проведення депутатських слухань, аби мати можливість детально ознайомити депутатів Канівської міської ради, на що йдуть виділені кошти, а також розповісти про свою роботу – з її здобутками та проблемами і, зрештою, разом шукати шляхи їх вирішення.

Черги на оформлення дитини в дитсадок немає

Захід відбувся у вівторок, 6 лютого ц.р., в залі засідань будинку рад. Начальник відділу освіти Надія Голда ознайомила присутніх із мережею закладів освіти, структурою штатів та кадровим забезпеченням.

- Загалом у канівських школах навчається 2652 дитини, - повідомила Н.Голда. - У дитячих садках міста виховується 1178 дітей, що складає 54 групи у 8 закладах. До речі, черги на оформлення дитини в дошкільний навчальний заклад, немає. Але не завжди є можливість влаштувати дитину саме в той садок, який обрали батьки.

Зарплату підняли, але немає кому працювати

«Гризти граніт науки» дітям допомагають 355 педагогів. А штат усіх працівників навчальних закладів міста нараховує 706 осіб. Нарахована середня заробітна плата учителів складає 8310 грн. Разом із техперсоналом  середня зарплата становить 6745 грн.

- Зарплату підняли, але пізно, адже вже немає кому працювати, - зауважила Н.Голда. – Так, наразі бракує вчителя хімії, інформатики, іноземної мови, трудового навчання… Ми можемо замовити вчителя, але натомість маємо забезпечити його житлом. Така проблема є і в більших містах.

Дефіцит на зарплату складає 5 млн.грн.

Також ознайомила начальник відділу із фінансовим забезпеченням галузі освіти. Так, держава виділяє субвенцію на заробітну плату вчителям.

- На 2018 рік потреба на зарплату складає в розмірі 28 497,0 грн. Утім, виділено було лише 23 314,0 грн. Тобто вже зараз дефіцит складає 5 млн.грн., а з обіцяним підвищенням заробітних плат ця сума ще зростатиме, - наголосила Н.Голда.

Свої здобутки та проблеми представили за допомогою відео-презентацій та виставок у холі будинку рад керівники загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів. До речі, 1498 дітей (а це близько 50% усіх дітей) охоплено позашкіллям - це Канівський міський центр туризму, Канівська міська станція юних техніків і Канівська дитячо-юнацька спортивна школа.

- Проблеми у всіх практично однакові – це база. Виділене фінансування йде на заробітну плату й енергоносії, а чим зацікавити дітей, щоб вони приходили до нас проводити своє дозвілля? Викручуємось, і просто з підручних засобів щось вигадуємо, - говорить директор СЮТу Валерій Купчишин.

Приміщення потребують ремонту

Порушили на слуханнях й питання ремонтів навчальних закладів. Зокрема, обурювалися нерівномірному розподілу коштів між освітніми закладами.

- Десятиріччями заклади освіти були недофінансовані, і проблеми тільки накопичувалися. Наразі поступово проводимо ремонтні роботи, але приміщенням 30 і більше років, і вони потребують усе більшого втручання. Тому, вважаю, роботи необхідно проводити комплексно, ремонтуючи все одразу - системи водопостачання, водовідведення та теплопостачання, - зауважила Н.Голда. - А розподіливши кошти порівну, ми не зможемо зробити і цього. Тим паче, що в нас є не тільки школи, а й дитсадки і позашкільні навчальні заклади. 

Слово взяла начальник фінуправління Галина Карпушенко.

- Бюджет власних надходжень на 2018 рік  складає 106 млн.грн. З них 83 млн.грн. – потреби освіти. Так бути просто не може, - наголосила посадовець.

Її підтримав депутат Юрій Гамалій. Ситуацію, що склалася, він запропонував піднімати на рівні держави, аби там виправляли допущену «помилку».

Ми почули сьогодні багато позитивного. Нам є, чим пишатися, але є і критичні моменти, - підсумував зустріч секретар Канівської міської ради Сергій Ткаченко. – Пропоную все висловлене проаналізувати і зробити висновки, про які буде поінформовано згодом.

  Друк статті