Незвичайний урок-лекція пройшов у 2-Б класі школи №4


Повернутись

Цікаве на цю тему:

17 березня 2017 року незвичайний урок-лекція пройшов у 2-Б класі канівської ЗОШ №4. Науковець Шевченківського національного заповідника С. А. Брижицька розповіла школярам про дитячі роки Тараса Шевченка. Не зважаючи на юний вік, учні цього класу вже багато знають про творчість видатного українського поета і художника. Адже минулого року у березні, дехто із них брав участь у загальношкільному Шевченківському конкурсі на краще читання творів письменника та виконання ілюстрацій до його творів. Є у цьому класі й декілька переможців конкурсу!

Цього разу учні поринули у казковий світ Тарасового дитинства, сповненого пригод і подорожей, радості і смутку, нездійсненних мрій і реальності. Саме цей період життя малого Тарасика близький і зрозумілий дітям. Тому вони слухали дуже уважно та з цікавістю.

Після своєї розповіді лектор, аби закріпити почуте, дала завдання школярам намалювати ті історії з життя Тарасика, які їх вразили найбільше. І діти зосереджено та вдумливо малювали різні сюжети. Одним припало до душі те, як Тарас малював вугіллям на стінах хати-мазанки, реалізуючи своє бажання творити красу. Інших захопила розповідь про те, що Тарас любив співати із своєю старшою сестрою Катериною. Малювали як  він ховався від усіх у бур’янах і там малював та писав вірші до саморобної книжечки; як шукав залізні стовпи, що підпирають небо. Іноді Тарас уявляв себе гайдамакою і рубав лозиною-шаблюкою голови панам-будякам — є малюнки і за таким сюжетом.

Насамкінець, діти сфотографувалися зі своїми малюнками і вирішили зробити у своєму класі власну художню виставку. Вірогідно, що це не останній подібний урок у їхньому житті, адже попереду ще стільки невідомого та незвіданого.

 

Текст  і фото С. А. Брижицька
  Друк статті