Цікаве на цю тему:

Напередодні відзначення Дня Перемоги представники громадських організацій:  ветеранів прикордонних військ, високомобільних-десантних військ, антитерористичної операції на Сході України, воїнів-“афганців”, чорнобильців, канівського козацтва та Товариства сприяння оборони України і клубу-музею ветеранів війни і праці, провели традиційну естафету пам’яті по місцям бойової слави в місті Каневі, започатковану в 2015-у році.

На жаль, за станом здоров’я цього року у заході не брали участі фронтовики. Одним із засновників та активним учасником естафети є і Канівський об’єднаний міський військовий комісаріат.

У нашому місті знаходяться 4 братські могили та 4 поодиноких поховання 1941-1944 років, в яких покоїться прах 1224-х радянських воїнів та 5-ти цивільних громадян. Більшість з них загинули в серпні 1941-го року. В парку Слави на пам’ятних плитах увічнені імена 714-ти наших земляків, які загинули на фронтах Другої світової війни. Ми пам’ятаємо і 1200 мирних громадян розстріляних гітлерівцями в Берестовецькому Яру.

Планом проведення естафети передбачено екскурсійне забезпечення, віддання військових почестей загиблим, покладання квітів до пам’ятників і пам’ятних знаків, огляд технічного стану військових поховань та пам’ятників. Зацікавленість до героїчного минулого нашого міста в цьому році виявив і 23-річний учасник естафети, ветеран АТО Євген Руденко. Старшим товаришам цікаво було ділитися своїми знаннями та передавати Євгену цікаві факти минулого. На краю страшного і жахливого урвища Берестовецького яру учасники естафети хвилиною мовчання вшанували пам'ять жертв нацизму. Традиційно естафета пам'яті завершилася біля пам’ятного знаку “Бронекатер”, який встановлений на честь моряків Дніпровського загону річкових кораблів Пінської військової флотилії - захисників міста в липні-серпні 1941 року.

 
 Володимир Балан – директор Клубу-музею ветеранів війни і праці
  Друк статті