Канівському природному заповіднику виповнилося 100 років


Повернутись

У неділю, 30 липня ц.р., Канівський природний заповідник відзначив свій перший столітній ювілей. Це один із найстаріших заповідників України розташований неподалік Канева, на правому березі та заплавних островах Дніпра, і межує з Тарасовою горою.

Сучасна площа заповідника трохи більша за 2 тисячі гектарів, на яких розташовані історичні пам’ятки, Скіфське городище, острови. Тут співіснують рідкісні рослини, сотні видів птахів і понад 50 видів ссавців (зокрема сарни, лисиці, зайці, борсуки, бобри, лосі).

Основні функції заповідника — це охорона природи, наукові дослідження й екологічна освіта. Щороку студенти (біологи, географи, геологи) приїжджають на практику. Кілька років тому історики-археологи проводили розкопки в околицях, а філологи вивчали фольклор по навколишніх селах.

Канівський природний заповідник є об’єктом охорони біорізноманіття: наукові співробітники охороняють різноманітні живі організми з наземних, морських і водних комплексів, досліджують природні зміни задля підтримання гармонії в екосистемах. У листопаді  2022 року Уряд з метою збереження унікальних наукових об’єктів, які мають виняткове значення для вітчизняної та світової науки, надав статус національного надбання геологічному ландшафту та рослинно-тваринному комплексу канівських дислокацій у межах Канівського природного заповідника. Також заповідник здобув міжнародний статус території, важливої для охорони птахів (Important Bird Area) та увійшов до складу Смарагдової мережі (Emerald Network) – переліку територій особливого природоохоронного значення, важливих для збереження біорізноманіття у країнах Європи.

З нагоди сторічного ювілею до вітань приєднався і Канівський міський голова Ігор Ренькас.

«Канівський природний заповідник – без сумнівів, перлина не лише Канівщини, а й усієї України. Його унікальність і цінність оберігає високопрофесійний колектив, який невтомно працює і вдень, і вночі. Саме ваша повсякденна діяльність – вагомий внесок у збереження та відновлення біологічного і ландшафтного різноманіття Черкаського регіону, розвиток заповідних територій.  Висловлюю подяку за невтомну працю, бажаю нових професійних здобутків та мирного неба над головою».

  Друк статті