До Канівської гімназії ім.Івана Франка завітав гість з Америки


Повернутись

Днями до Канівської гімназії ім. Івана Франка завітав Карл Мірра - американський публіцист, доктор філософії, професор та голова департаменту навчання і освіти університету Adelphie (США Нью-Йорк). Разом з ним до закладу освіти прибула наукова співробітниця Інституту проблем виховання Національної академії педагогічних наук Тетяна Тарасова.

Почесні гості завітали до гімназії, аби більше дізнатися про українську освіту, світоглядні орієнтири українських підлітків сучасної України в період війни.  Особливо зацікавив гостей музей братів Варав та натхненна екскурсія-презентація від Наталії Бондаренко. До слова, амерканський гість використовує матеріали музею для свого наукового дослідження.

Вчителі гімназії разом з учнями презентували роботу закладу, його проєктну діяльність, а також мали змогу поспілкуватися англійською з носіями мови. Цінним було те, що гімназисти мали змогу звернутися до своїх однолітків в Америці. Головні меседжі цього звернення: «Світ має знати Україну як одну з найдревніших демократій, яка наразі має бути захищена! Україна має самобутню національну культуру, яку потрібно знати! Україна має перемогти, українцям потрібна свобода!». Вразило гостей те, як українські діти та вчителі дбають про свою культуру та історичну пам'ять.

У ході зустрічі директор гімназії запропонувала Карлу Мірра  охарактеризувати трьома словами враження про Україну. «Воля! Свобода! Перемога! Надихаюче.», саме такою була відповідь американського гостя.

Зауважимо, спілкування відбулося в дружній щирій атмосфері. Гостям подарували останнє видання гімназійної газети «Ластівка», і вони запевнили, що воно буде перекладене англійською мовою і попрямує до Америки, де знайде свого читача.

«Вразила нас історія перекладача хлопця Маграна з Сирії. Він досконало знає українську мову. Магран втікав від війни у Сирії до українського Харкова, де й застала його війна росії проти України. Тепер він допомагає Карлу у його волонтерській діяльності. Магран Тата – перекладач, волонтер, засновник харківської галереї «Творче нежить»,  - розповіла директор гімназії Валентина Якименко.

На завершення зустрічі гості обмінялися контактами, тож ця зустріч не остання. Разом до Перемоги!

  Друк статті