Виконком затвердив заходи щодо безпеки закладів освіти Канівської МТГ на 2023-2025 роки


Повернутись

На засіданні виконавчого комітету Канівської міської ради у середу, 5 липня ц.р., було ухвалене рішення «Про затвердження Заходів щодо безпеки закладів освіти Канівської міської територіальної громади на 2023-2025 роки».

За інформацією спеціаліста з безпеки в освітньому середовищі Канівської громади В’ячеслава Канівця, питання безпеки закладів освіти та забезпечення рівних, належних і безпечних умов здобуття освіти та організації безпечного освітнього середовища є особливо актуальним у зв’язку з військовою агресією рф проти України. Проблемою, яка потребує розв’язання, є недостатній рівень безпеки закладів освіти та організації безпечного освітнього середовища в закладах освіти Канівської міської територіальної громади

З метою покращення безпечності інфраструктури закладів освіти нашої громади та ефективного попередження і протидії негативним безпековим явищам в освітньому середовищі, формування компетентностей безпеки в учасників освітнього процесу, необхідним є проведення ряду заходів:

1.Облаштування існуючих та будівництва нових захисних споруд цивільного захисту закладів освіти із застосуванням проектів повторного використання або за індивідуальними проектними рішеннями з урахуванням вимог законодавства з питань пожежної безпеки, вимог щодо необхідної кількості евакуаційних виходів, наявності водопостачання, водовідведення, вентиляції, обігріву, освітлення, Інтернету, засобів надання медичної допомоги, доступності для маломобільних груп населення, зокрема осіб з інвалідністю.

  1. Забезпечення вимог для належної організації освітнього процесу в захисних спорудах цивільного захисту закладів освіти.

  2. Забезпечення пожежної та техногенної безпеки закладів освіти. Облаштування протипожежної сигналізації в закладах освіти.

  3. Забезпечення в установленому порядку охорони закладів освіти із залученням поліції охорони, встановлення у закладах освіти комплексу тривожної сигналізації з підключенням до пунктів централізованого спостереження та реагування, встановлення стаціонарних метало детекторів, облаштування необхідних огорож та здійснення інших інфраструктурних заходів щодо організації безпеки закладів освіти.

  4. Оновлення довгострокових документів з питань цивільного захисту відповідно до вимог сьогодення та діючих нормативно-правових актів у сфері цивільного захисту з метою створення безпечних умов перебування у закладах освіти учасників освітнього процесу.

  5. Посилення поліцейської присутності у закладах освіти з наданням ефективних поліцейських послуг щодо недопущення вчинення правопорушень учасниками освітнього процесу та стосовно них.

  6. Запровадження системи раннього попередження та евакуації учасників освітнього процесу в разі нападу, ризику нападу на заклад освіти або іншої небезпеки.

  7. Впровадження алгоритму дій у разі виникнення небезпечних ситуацій, виявлення вибухонебезпечних та інших підозрілих предметів у закладі освіти.

  8. Трансформації психологічної служби системи освіти та психологічного супроводу з урахуванням впливу військової агресії на учасників освітнього процесу.

10.Організації системного навчання учасників освітнього процесу діям в умовах надзвичайних ситуацій.

  1. Перегляду та актуалізації освітніх програм з питань безпеки життєдіяльності, цивільного захисту та домедичної допомоги, прав, свобод та обов’язків громадянина та впровадження соціально-емоційного навчання та здійснення інтеграції знань про психічне здоров’я в освітній процес та освітню діяльність.

  2. Інтегрування в освітній процес закладів освіти програм, спрямованих на формування у здобувачів освіти правової поведінки, запобігання конфліктам та правопорушенням, здобуття навичок щодо безпечної поведінки в Інтернеті.

  3. Забезпечення участі у підвищенні кваліфікації, рівня обізнаності та підготовки педагогічних працівників закладів освіти з безпекових питань, питань базових психологічних втручань, основ психологічної самодопомоги і прав, свобод та обов’язків громадянина.

  4. Організації безпечного підвезення учнів та вчителів до/із закладів загальної середньої освіти, шляхом придбання шкільних автобусів, зокрема спеціально обладнаних для перевезення маломобільних груп населення.

Реалізація Заходів щодо безпеки закладів освіти сприятиме створенню безпечного освітнього середовища в закладах освіти, поліпшенню стану їх пожежної та техногенної безпеки, можливості для кожного закладу освіти організовувати освітній процес в очному режимі, забезпеченню комфортного перебування в об’єктах фонду захисних споруд закладів освіти, а також підвезенню учнів та вчителів до/із закладів освіти.

Крім того, реалізація Заходів щодо безпеки закладів освіти підвищить ефективність превентивних заходів щодо запобігання та попередження вчиненню правопорушень в освітньому середовищі та створить безпечні умови навчання та викладання, комфортну міжособистісну взаємодію, що сприятиме емоційному благополуччю учасників освітнього процесу, відсутності будь-яких проявів насильства, забезпечивши при цьому достатньо можливостей для їх запобігання, а також дотримання прав і норм фізичної, психологічної, інформаційної та соціальної безпеки кожного учасника освітнього процесу.

Забезпечення виконання завдань та заходів, передбачених Заходами щодо безпеки закладів освіти, допоможе убезпечити учасників освітнього процесу від непередбачуваних подій, спричинених військовою агресією російської федерації проти України, а також надасть можливість безперешкодної реалізації права на освіту та належні, безпечні і здорові умови навчання та викладання.

  Друк статті